Svatební fotograf: Kolik stojí a jak ho správně vybrat?

5.1.2023

Je to tu! Na vašem prsteníčku se třpytí blyštivý diamant, a to znamená jediné. Čeká vás plánování svatby. Jenže čím začít? Nejprve si vyberte termín, zajistěte místo a poté se vrhněte do výběru svatebního fotografa. Jak ho správně vybrat a kolik do něj investovat?

svatební fotograf
Foto: Veronika Anýžová

Začněte s výběrem svatebního fotografa včas

Možná že si nyní kladete otázku, proč by jednou z prvních položek na vašem to-do listu měl být zrovna výběr svatebního fotografa. Věřte nebo ne, ale většina profesionálních svatebních fotografů má diáře nabité k prasknutí, a to i několik desítek měsíců dopředu. Pokud tedy máte ve svém hledáčku fotografa, kterého chcete mít na své svatbě, neotálejte s jeho kontaktováním. Díky tomu zjistíte nejen, jestli má volný termín, ale také jeho cenu. Tou se totiž mnozí snoubenci nechají velmi snadno odradit.

TIP: Nesoustřeďte se pouze na jednoho fotografa. Vyberte si jich hned několik a oslovte je najednou. Díky tomu budete mít větší výběr a případně i jistotu, že skutečně chytnete někoho s volným termínem.

Kolik stojí svatební fotograf?

Cena svatebního fotografa. Ta mnohé snoubence zajímá nejvíce. Odvíjí se od několika faktorů. Patří mezi ně zkušenosti a praxe, lokalita, doba, po kterou bude fotograf na vaší svatbě, ale také případné náklady na cestu na vaše svatební místo. Můžete tak narazit na fotografa, který stojí 15 000,- Kč, ale také 35 000,- Kč. Přičemž fotograf s nižší cenou vám mnohdy nabídne focení pouze do prvního tance, večerní zábavu tak máte bez fotografií.
Dražší fotografové pak velmi často nabízejí komplexní balíčky, které zahrnují svatební focení od ranních příprav přes oběd až po tancovačku. Někteří profesionálové dokonce poskytují hned několik druhů balíčků, takže si můžete vybrat ten, který bude sedět právě vám. Myslete také na to, že vysoká cena ne vždy skutečně znamená profesionální výkon. Proto se primárně zaměřte na reference. Zjistěte si o fotografovi více informací, zeptejte se ho na reference od klientů nebo zabrouzdejte na internetu a přečtěte si, co o něm napsali klienti.

TIP: Nevíte si rady s výběrem svatebního fotografa? V rámci organizace svatby vám poskytneme široké portfolium našich fotografů, ze kterých si můžete vybrat.

svatební fotograf
Foto: Veronika Anýžová

Na co se zaměřit při výběru svatebního fotografa

Je hned několik věcí, na které byste se při výběru svatebního fotografa měli zaměřit. Tou první je styl fotografií. Máte v hlavě jasnou vizi, jak by měly fotografie vypadat? Pak hledejte fotografa, který vaši představu dokáže uspokojit. Nutit svatebního fotografa do jiného stylu focení, než který nabízí, by se vám totiž mohlo vymstít. Pokud si tedy například potrpíte na momentky, hledejte profíka, který se na ně specializuje. Stejně tak máte-li v hlavě pastelově barevné fotografie s boho nádechem, pak hledejte svatební fotografy, kteří se primárně věnují tomuto stylu.

Dalším vaším požadavkem by měla být bez pochyby také vysoká kvalita fotografa. Mějte na paměti, že není fotograf jako fotograf. Existuje bezpočet fotografů, kteří se primárně specializují na focení portrétů či krajinek a sem tam vyfotí i nějakou tu svatbu. Ve většině případů vám však takový fotograf nedokáže zajistit vysokou kvalitu svatebních fotek. Proto hledejte profíka, který se skutečně zaměřuje na svatby a má jich již několik za sebou. 

Nezapomeňte také na osobní sympatie, které hrají daleko větší roli, než se na první pohled může zdát. Jakmile kontaktujete vámi vybrané fotografy, sjednejte si s nimi osobní schůzku. Díky tomu zjistíte, zda máte o svatebním focení přibližně podobnou představu a především jste-li na stejné vlně. A pokud budete mít jakékoliv pochyby, raději se poohlédněte jinde.

Zeptejte se na počet fotografií

Na co se mnozí snoubenci pod záplavou euforie z volného termínu svého svatebního fotografa často zapomenou zeptat, je počet fotografií a termín jejich dodání. Přičemž tento faktor je jedním z těch nejdůležitějších. Přece jen chcete vědět, kolik snímků vám ve finále přistane v ruce. Svatební fotografie jsou totiž jednou z mála hmotných věcí, které vám po svatbě zůstanou, proto při první schůzce nevynechejte ani tento dotaz.

Míšin TIP na závěr: Výběr svatebního fotografa skutečně nepodceňujte. Jedná se o značnou investici do vašich hmotných vzpomínek a špatný výběr byste si po svatbě mohli spíše vyčítat. Proto se raději obracejte na skutečné profesionály.